Людям з порушення зору Звичайна версія

На розгляді Верховного Суду - справа «ФІНРОСТБАНКу», справи ще 10 банків – у судах інших інстанцій

02.04.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 01-05 квітня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, 1 позов по суті розгляне Верховний Суд:

  • 01 квітня  Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

Раніше Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду присудив стягнути з пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» близько 30,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб цього банку у справі №916/1489/22. Крім того, у лютому 2024 р. Господарський суд м. Києва повністю задовольнив позовну заяву Фонду гарантування вкладів за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 30,3 млн грн (справа № 916/3725/21).

  • 02 квітня Північний апеляційний господарський суд розпочне розгляд апеляційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб АТ «ЄВРОГАЗБАНК» на суму 2,4 млрд.  грн (справа № 910/11202/22).

Як повідомляв Фонд, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було виявлено, що ще до ухвалення рішення регулятора про віднесення банку до категорії неплатоспроможних майже 92% кредитного портфелю юридичних осіб АТ «ЄВРОГАЗБАНК» було сформовано за принципом фінансової піраміди. За період 2012-2014 рр. з банку було виведено кошти шляхом кредитування структур, опосередковано пов’язаних з менеджментом банку.

Нові кредити видавались для сплати відсотків за раніше отриманими позиками. Зобов’язання вказаних структур перестали обслуговуватись одразу після запровадження в банку тимчасової адміністрації.

Крім того, встановлено, що протягом року до моменту запровадження тимчасової адміністрації керівництво банку здійснило заміну високоліквідного забезпечення на малоліквідне, а деяке забезпечення було виведено без будь-якої заміни взагалі.

Цього тижня суди першої інстанції розглянуть, зокрема, такі справи:

  • 01 квітня Господарський суд Харківської області продовжив розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «Золоті Ворота» про відшкодування збитків у розмірі 618,7 млн грн (справа №922/2860/18).

Як повідомляв Фонд, після запровадження в АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» тимчасової адміністрації було встановлено, що значна частина кредитів була видана банком низці позичальників, пов’язаних між собою як за особою майнового поручителя, так і за предметом застави (цінних паперів, ліквідність яких сумнівна). За низкою позичальників проведення кредитних операцій було здійснено взагалі за наявності висновків про їх некредитоспроможність. І надалі, уже в процесі виведення банку з ринку, ці позичальники не обслуговували кредити.

Зрештою, проведення АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» ризикової кредитної діяльності призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

  • 02 квітня Господарський суд міста Києва продовжить розгляд одного з позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК»» про відшкодування збитків у розмірі 29,6 млн грн (справа №910/10354/21).

Нагадаємо, як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ "АРТЕМ-БАНК", його менеджмент ще до визнання банку неплатоспроможним, ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків такого інвестування, на значні суми, що прямо суперечило інтересам АТ "АРТЕМ-БАНК" та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

На сьогодні у судах різних інстанцій розглядається кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку.  Зокрема, Господарський суд міста Києва розглядає справу №910/3782/21 на суму близько 10 млн грн.

Крім того, як повідомляв Фонд, 5 лютого 2024 р Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду ухвалив рішення за ще одним позовом Фонду (справа № 910/4149/21), відповідно до якого керівники АТ «АРТЕМ-БАНК» зобов’язані відшкодувати Фонду збитки у розмірі 15,9 млн грн.

  • 04 квітня Господарський суд Сумської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "СТОЛИЧНИЙ" на суму 102 млн грн (справа №920/1346/21).

Збитки були завдані банку внаслідок здійснення відповідачами економічно невиправданої ризикової діяльності, зокрема, ухвалення необґрунтованих рішень щодо видачі кредитних коштів за договорами кредитної лінії.